"Araştırmalarınızı severek ve detaylandırarak yaptığınız zaman bilgiler size doğru koşar."

SÜLEYMAN GÖNÜLKIRMAZ (OTADAMI)
Kimdir?

Süleyman Gönülkırmaz, Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Yörük köyü olan Ahmetağa’da 1961 yılında, Ege’de doğanın içinde doğdu. İlkokulu Ahmetağa’da, ortaokul ve liseyi Sarıgöl ilçesinde bitirdi. Üniversite yaşına gelene kadar kâh hafta sonları kâh yazları doğada hep hayvan otlattı. Kuşların ve hayvanların özellikle bazı ot, meyve ve tohumları tercihli tüketmeleri onu hem bitkileri hem de hayvanları daha dikkatli izlemeye yöneltti. Doğayı daha iyi tanımak için; 1980 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesini (İzmir)  tercih etti.

DSİ Genel Müdürlüğü’nün burslu öğrencilerindendi. 1984-Haziran’da Ziraat Fakültesini bitirdi. 1984-Ağustos’ta, DSİ Isparta Bölge Müdürlüğüne atandı. Göller Bölgesinde (Isparta, Burdur, Afyon) 12 yıl etüt mühendisi olarak görev yaptı. Bunun yanında Isparta Valiliğinin kurmuş olduğu,Eğirdir Gölü Koruma Komisyonu’nda da aktif görev aldı.

Süleyman Gönülkırmaz, Afyon İli sınırları içinde yer alan Dinar-Karakuyu için Orman Bakanlığı’na, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’ne, Afyon Zafer Gazetesi’ne dilekçe ve mektuplar yazdı. Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nu ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’ni yerinde ziyaret ederek, bu kuruluşları Karakuyu’ya davet etti. ‘Karakuyu’Gölünün Orman Bakanlığı'nca tescilli "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" statüsüne dönüşmesini ve bu gölün “Birinci Derecede Doğal Sit Alanı” olmasını sağladı. Kuşların özgürce kanat çırpmalarına yaptığı bu küçük katkıyı yaşamının en güzel anılarından birisi olarak görmekte.

1998-Ocak’ta, DSİ Antalya Bölge Müdürlüğüne atandı. Halen bu bölgede çalışmakta olup, Toroslarda sürdürülen arazi/etüt çalışmalarına aktif olarak katılmaktadır.

2006-Mart’ta, bitkilerin yaşamımız ve sağlığımıza yaptığı katkıya dikkat çekmek için, aşağıdaki metni arkadaşlarına ve üç gazeteciye e-mektup olarak gönderdi. Sadece Milliyet Gazetesi yazarlarından Sayın Melih Âşık ‘Açık Pencere’ köşesinde 6 Mart Bitkiler Günü’nü duyurdu ve kutladı.

2007-Ağustos’ta, Azerbaycan halkının geleneksel doğal bitki kullanımını görmek ve bu coğrafyadaki bitkileri doğal ortamlarında incelemek için bir doğa seyahatine çıktı. Doğa seyahatinden elde ettiği bilgileri, Bakü kütüphanesinde bulunan araştırmalarla karşılaştırarak seyahatini tamamladı.

2012 Yılında, TV8’de yayınlanan “Bir Fikrin Mi Var?” Yarışmasına, ‘fonksiyonlu çayları doğru oluşturma ve etkili harmanlama sistemi’ olan “Herbal ATM Projesi” ile katıldı. Yüzlerce proje içinden finale kaldı. 13. Hafta sonunda dört kategori birinciliğinden birini elde etti. Bitki çaylarını etkili harmanlama ve sunma konularında patentleri bulunmaktadır.

2014-Ekim’de, Düsseldorf, Köln, Bürüksel, Amsterdam ve Berlin’i sırt çantasıyla dolaştı. Gezisinin en anlamlı bölümünün, Hollanda Tarımı ve Almanya Berlin Humboldt Üniversitesi Kütüphanesi olduğunu belirtmektedir.

Süleyman Gönülkırmaz;  • Bitkisel ilaç ve tarihine ilişkin kitapları topluyor. • Doğada gözlem ve deneyler yapıyor. • Her yıl doğal alanlara "ot yürüyüşü" yapıyor. • Kırsal alanlarda ”Otadamı” olarak biliniyor. • Hayata ve Sağlığa dokunan köşe yazıları yazıyor.

Videolar (İzlemek istediğiniz videonun resmine tıklayınız)